winter tips voor gewrichten

De winter is nu echt in aantocht: bomen worden kaler, het wordt om 17:00 donker en de temperatuur is flink aan het dalen. Voor velen een geliefd seizoen, omdat we dan Sinterklaas en Kerst kunnen vieren. Toch ervaart niet iedereen hetzelfde. Mensen met last aan de gewrichten, ervaren tijdens de koudere dagen meer pijn in verband met de lage temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan namelijk invloed hebben op de doorbloeding van de spieren rond de gewrichten. In dit artikel bespreken we 5 tips die jou in de winter zullen helpen om zo min mogelijk last te krijgen van je gewrichten! 

Tip 1: Overwinteren in een ander land

Heb je veel last van de kou waardoor je niet meer je dagelijkse activiteiten kan uitvoeren? Dan is het misschien verstandig om in een ander land te overwinteren. 

Sommige Nederlanders hebben prachtige huizen in Spanje en Portugal. Mocht je de mogelijkheid hebben tot zo’n huis of er één kunnen huren, dan kun je ook overwegen om in een warmer land te overwinteren.

Tip 2: Blijf bewegen

Probeer minimaal een half uur per dag in beweging te blijven. Dit is zowel goed voor de gewrichten als je bloedcirculatie, omdat tijdens het lopen je hart meer bloed moet pompen. Ook heeft een wandeling meerdere positieve gevolgen voor je lichaam: je verbrandt calorieën en hierdoor zal je gewicht op peil blijven. Daarnaast blijven je spieren zich ontwikkelen.

Tip 3: Gebruik supplementen

Ben je een doorzetter en probeer je minimaal een halfuur per dag in beweging te blijven, maar verloopt het niet al te soepel omdat je last hebt van je gewrichten? Dan zou het eventueel lonen om supplementen met een ontstekingsremmend effect te gebruiken. De meest bekende supplementen zijn curcumine en boswellia.

Curcumine (wetenschappelijke naam Curcuma longa) is het belangrijkste actieve bestanddeel uit de specerij kurkuma. Kurkuma is ook wel beter bekend als de geelwortel. Deze plant maakt deel uit van de gemberfamilie.

Boswellia is een boomsoort die al meer dan 3000 jaar wordt gebruikt om wierook uit te winnen. Bij bomen boven de drie jaar komen er goudbruine korrels naar buiten in de vorm van een melkachtige sap. Dit wordt gebruikt als supplement voor o.a. gewrichtspijn en het ondersteunt het hart evenals een verantwoord cholesterolgehalte. Ook draagt boswellia bij aan een goede maag-darmfunctie, een goede stoelgang en mentale prestaties.

Tip 4: Warme kleding

Warme kleding is cruciaal voor gewrichten die extra aandacht nodig hebben. Je kan dit doen met behulp van een extra laag aan kleding. Dit kan soms wel vervelend zijn, omdat het voelt alsof je jezelf hebt ingewikkeld. Je kan ook voor materiaal kiezen dat goed isoleert, bijvoorbeeld pure wol of dons.

Tip 5: Warm jezelf op

Als de extra laag aan kleding je niet heeft geholpen, probeer dan tijdens het zitten of werken gebruik te maken van een kruik. Ook zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om extra warmte te creëren middels een apparaat dat infrarood uitstraalt.

Hopelijk ben je met deze 5 tips nu goed voorbereid op de winter!