Tandtechnicus - welke werkzaamheden?

Ook je gebit een belangrijk onderdeel van je dagelijkse gezondheid. Een slecht gebit kan namelijk een negatief effect hebben op je algemene gevoel van gezondheid en bovendien kan het er ook voor zorgen dat je je minder zelfverzekerd voelt. Dagelijks twee keer per dag poetsen, niet roken en opletten op wat je eet en drinkt zijn hierbij de basis voor een gezond gebit. Maar soms is dit niet voldoende en ontstaan er toch problemen zoals ontstekingen. Zeker op latere leeftijd kan dit zorgen voor grotere problemen aan je gebit en kan de tandarts alleen soms niet meer voldoende zijn. In dat geval moet je naar een specialist in tandtechniek: de tandtechnicus. Maar wat doen een tandtechnicus nu precies?

Kunstgebit ook wel gebitsprothese genoemd

Waarschijnlijk het meeste bekende wat een tandtechnicus doet is het maken van een gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd. Hiermee wordt het gehele natuurlijk gebit vervangen en komt er een kunstmatig gebit voor terug. Omdat het belangrijk is dat het perfect past zodat er zo weinig mogelijk hinder van het kunstgebit ondervonden wordt, en dat het kunstgebit er ook natuurlijk uitziet, is dit een uitgebreid en nauwkeurig traject. Naast het aanmeten, maken en plaatsen zorgt een tandtechnicus ook voor controle en reparatie van een kunstgebit.

Implantaten

Een van de meest voorkomende werkzaamheden van een tandtechnicus is het toepassen van een implantaat. Een implantaat krijg je als de wortel van je tand niet goed meer is, Er wordt dan een metalen pinnetje in het kaakbot geplaatst. Op het implantaat kan vervolgens een kroon, brug of gebitsprothese geplaatst worden.

Frames

Ontbreken meerdere tanden of kiezen op een rij? Dan kan er door een tandtechnicus een zogenaamde frameprothese of simpelweg ‘frame’ geplaatst worden. Dit frame wordt met klammers of precisiesloten vastgezet op de kaak en zorgt voor een rijtje ‘nieuwe’ tanden of kiezen.

Kronen en bruggen

Een kroon is eigenlijk niets anders dan een kunsttand die een afgebroken of verwijderde tand vervangt. Vaak gaat dit samen met een implantaat. Als er twee of meer tanden ontbreken, dan wordt er vaak een brug geplaatst. De missende tanden worden nagemaakt en de brug wordt bevestigd aan de afgeslepen oude tanden of de tanden of kiezen aan weerszijde. Zeker het missen van meerdere kiezen kan vervelend zijn en bijvoorbeeld problemen opleveren met het eten. Bovendien kunnen andere tanden ook gaan scheefgroeien door de ruimte die er in het gebit ontstaat als er tanden missen.

Orthodontie

Orthodontie focust zich op medische hulpstukken zoals beugels om de tanden weer recht te plaatsen. Een op de drie jongeren krijgt een beugel, meestal bij de orthodontist, maar ook de tandtechnicus speelt hierbij een rol.

Facings

Facings bestaan al heel lang, maar zijn zeker de afgelopen tijd weer een populair. Het zijn porseleinen schildjes die over de tanden zelf geplaatst worden. Dit wordt vaak gedaan voor kleurcorrecties, maar ook bijvoorbeeld als er een stukje van een tand is afgebroken dat niet kan worden gevuld.

Een tandtechnicus heeft dus verschillende werkzaamheden die er uitgevoerd kunnen worden. Sommige tandtechnici doen alle werkzaamheden, andere kiezen ervoor om zich te specialiseren.