Zorgverzekering afsluiten - waar op letten?

De zorgverzekering is voor veel mensen elk jaar weer een hot topic. Rond Prinsjesdag worden de belangrijkste wijzigingen kenbaar gemaakt. Daarna komen de zorgverzekeraars naar buiten met de nieuwe zorgpremies en de hoogte van het nieuwe eigen risico. Vanaf id november tot 31 december is er dan de mogelijkheid om over te stappen. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van zorgverzekering? Wij helpen je op weg!

Gebruik vergelijkingswebsites

Het makkelijkste is om gebruik te maken van onafhankelijk zorgverzekering vergelijkingswebsites. Deze helpen jou met het vergelijken van zorgverzekeringen door een makkelijk overzicht te bieden en alle prijzen op een rij te zetten. Nadat je je basisgegevens zoals geslacht en geboortedatum hebt ingevuld, stellen ze je een aantal vragen om de beste zorgverzekering voor jou te vinden. Daarna kom je op een pagina met een overzicht van de voor jou geselecteerde zorgverzekeringen. Maar waar let je dan precies op?

De inhoud van het pakket

Het basisverzekering is bij elke zorgverlener hetzelfde.  Het verschil zit in de aanvullende pakketten. Veel voorkomende aanvullende vergoedingen zijn bijvoorbeeld extra fysiotherapiesessies, alternatieve geneeswijze en anticonceptie. Bovendien wordt er vaak gekozen voor een aanvullende tandartsverzekering. Ook bieden sommige zorgeverzekeraars extra’s aan om je gezondheid te verbeteren, zoals een cursus stoppen met roken of mindset app. Ga na wat voor jou belangrijk is en ga de aanbevolen pakketten op deze punten met elkaar vergelijken. Let daarbij op hoeveel je extra betaalt per maand en wat je hiervan gaat gebruiken. Misschien heb je een heel goed gebit en ga je maar 1x per jaar naar de tandarts, is het dan niet goedkoper om dit los te betalen in plaats van elke maand een  vast bedrag extra te betalen?

Zorgkeuze

Verzekeraars maken zelf afspraken met ziekenhuizen, zorginstellingen en andere specialisten. Dit is dus voor elke zorgverzekeraar anders en kan ook elk jaar veranderen. Heeft jouw zorgverzekeraar een afspraak met een bepaald ziekenhuis en jij wordt daar geholpen? Dan wordt deze behandeling gedekt. Kies jij er echter voor om naar een ziekenhuis te gaan waarmee jouw zorgverzekeraar geen afspraken heeft? Dan is er een kans dat jij de gehele of een gedeelte van de medische kosten zelf moet betalen. Denk dus na over de ziekenhuizen en specialisten waar je misschien nu al komt of wat inb de toekomst relevant voor jou kunnen zijn.

Eigen risico

Het eigen risico wordt door de overheid vastgesteld en elke zorgverzekering heeft hier mee te maken. Dit wordt in rekening gebracht wanneer je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan het ziekenhuis of de spoedeisende hulp. Of wanneer je medicijnen krijgt via de apotheek. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen als je bijvoorbeeld niet verwacht medische kosten te maken. In dat geval gaat je maandelijkse premie iets omlaag.

Collectieve korting via je werkgever

Heb jij een vaste baan bij een groter bedrijf? Grote kans dat zij een collectiviteitskorting aanbieden voor hun werknemers. Vaak is dit op zowel het basispakket als op de aanvullende verzekeringen. Met de collectieve korting ontvang je enkele procenten korting op de premies. Dit kan jaarlijks oplopen tot enkele tientjes! Doet jouw werkgever dit niet? Kijk dan ook eens naar de werkgever van jouw partner of naar je sportvereniging of andere organisaties waar je lid van bent.

Maak een bewuste keuze bij afsluiten

Als je van zorgverzekering gaat afsluiten is het dus verstandig om een bewuste keuze te maken. Hierbij kijk je naar bovenstaande punten en beslis je wat het beste is voor jouw situatie. Vind je het zelf te lastig? Dan kun je ook altijd contact opnemen met een zorgverzekeraar, bel bijvoorbeeld de klantenservice van IZA of een onafhankelijke zorgvergelijker en zij helpen je verder.