meest voorkomende voetklachten

Je staat er misschien niet bij stil, maar je voeten brengen je dagelijks van A naar B! Een belangrijk onderdeel van je lichaam dus. Helaas betekent dit vele lopen en staan ook dat er voetklachten kunnen ontstaan. Hierdoor kun je moeilijker lopen en/of staan en kun je daarnaast ook (veel) pijn ervaren. In dit artikel zetten we een aantal veelvoorkomende voetklachten voor je op een rij.

Blaren

Ook al zijn dit geen meestal geen chronische klachten, blaren zijn waarschijnlijk de meest voorkomende voetklachten. De oorzaak ligt meestal aan je schoeisel; dit is niet goed genoeg waardoor er teveel wrijving ontstaat tussen je schoen en je voet. Op die manier ontstaan er blaren die gevuld zijn met lucht, vloeistof of zelfs bloed. Dit kan komen door nieuwe schoenen, maar bijvoorbeeld ook schoenen waarvan de pasvorm niet goed is.

Blaren kun je voorkomen door goede schoenen te dragen of nieuwe schoenen eerst voorzichtig in te lopen. Heb je al blaren? Prik ze dan door en houd ze goed schoon of gebruik speciale blarenpleisters.

Hielspoor

Een andere voetklacht waar veel mensen last van hebben is hielspoor. Hielspoor ontstaat wanneer je voeten – of beter gezegd de pezen onder je voeten – overbelast zijn. Deze pezen gaan dan irriteren en dat veroorzaakt pijn. De oorzaak is meestal het hebben van doorgezakte voeten of overgewicht. Hierdoor komt er teveel druk op de peesplaat onder je voet. Ook kan dit leiden tot extra botgroei onder je voet, wat de irritatie en dus de pijn kan vergroten.

Hielspoor voorkomen kan lastig zijn, maar minder last ervaren van je hielspoor kun je door podotherapeutische steunzolen in je schoenen te gaan dragen. Deze zorgen ervoor dat de vorm van je voet beter is, waardoor de druk en irritatie op je pezen afnemen.

Hallux Valgus

Hallux Valgus is een term dat veel mensen niks zal zeggen, toch is het een veel voorkomende voetklacht. Het er namelijk om dat je grote teen scheefgegroeid is. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben en ook erfelijkheid speelt een rol hierbij. Doordat de grote teen scheef gaat groeien, ontstaat er bovendien een knobbel aan de zijkant van de voet. Deze knobbel steekt uit waardoor als je schoenen draagt er druk op komt te staan en dit pijn gaat doen.

Ook hier kunnen podotherapeutische steunzooltjes een oplossing bieden. Deze kunnen ervoor zorgen dat de druk minder wordt en dus ook de pijn afneemt. Ze kunnen er echter niet voor zorgen dat het probleem verholpen wordt. Als de voetklachten te erg worden, dan kan er in het ziekenhuis onderzocht worden of een operatie waarbij de teen wordt rechtgezet een oplossing kan bieden.

Naast bovenstaande drie voetklachten zijn er nog een aantal andere veelvoorkomende voetklachten. Heb jij last van je voeten? Wacht dan niet te lang, maar onderneem actie zodat de klachten niet te erg worden.