Tips tegen Maskne

We moeten aan het mondkapje geloven doordat deze op korte termijn verplicht gesteld wordt door de overheid. Daarbij is een mondkapje naast de anderhalve meter natuurlijk de meest makkelijke manier om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Helaas brengt het mondkapje voor sommige mensen ook huidproblemen mee namelijk: maskne.

Maskne = Mask + acne. Zal dit het woord van 2020 worden?

De wrijving, warme en druk van het masker kan dus irritaties, pukkels of acne en andere huidproblemen veroorzaken omdat zweet niet kan ontsnappen. Het beste wat je kunt doen als je maskne krijgt is naar de dermatoloog gaan. Maar er zijn al wat dingen die je zelf kunt doen zodat je mogelijk maskne voorkomt.

1. Vervang of was je mondkapje regelmatig

Voor het milieu (en jouw portemonnee) is het het beste om een herbruikbaar mondkapje te gebruiken. Indien je voor dit mondkapje gaat was hem dan regelmatig. Het liefste was je deze na elk gebruik, dat is na iedere keer dat je het mondkapje op- en af hebt gezet. Schaf er daarom meerdere aan zodat je de dag of meerdere dagen kunt doorkomen. Een schoon mondkapje verkleint de kans op maskne. Daarnaast is wassen na elk gebruik ook belangrijk om eventuele virusdeeltjes te elimineren.

2. Draag minder of het liefste geen make-up

Dermatologen raden werkelijk aan om zo min mogelijk make-up te gebruiken om puistjes te voorkomen. Wat wel belangrijk is om wél te dragen: SPF tegen huid veroudering. Ja, ook in de winter.

3. Gebruik de juiste gezichtsverzorging

Dit doe je natuurlijk het beste altijd maar gebruik voor jou goedwerkende gezichtsverzorging. Het kan zijn dat de producten die je nu gebruikt in combinatie met een mondmasker jouw huid irriteren. Het is daarom een goed idee om jouw huidige skincare routine eens onder de loep te nemen. Is jouw skincare routine aan een update toe? Tegenwoordig is goede skincare ook niet duur meer. Merken zoals Cerave en The Ordinary staan bekend om kwalitatieve gezichtsverzorging met een betaalbare prijs. Deze merken zijn echter nog niet zo vaak in de fysieke gangbare winkels te vinden. The Ordinary en CeraVe kopen doe je dus het beste en ook het goedkoopste online.

4. Kies het juiste mondkapje

Het juiste mondmasker kan maskne in sommige gevallen wel degelijk voorkomen. Katoen schijnt het meest beschermende masker te zijn en is daarnaast ook luchtig voor de huid. Daarbij kun je katoen ook heet wassen wat ook bijdraagt aan de hygiëne en veiligheid.

5. Was je gezicht op de juiste manier

Je gezicht reinigen om puistjes te voorkomen is zeer belangrijk maar ook hier kun je fouten in maken die huidproblemen kunnen veroorzaken of verergeren. Als allereerst is de frequentie van jouw huid wassen zeer belangrijk: niet te vaak maar zeker ook niet te weinig. Was je huid niet vaker dan twee keer per dag omdat je dan je huid ‘beroofd’ van belangrijke oliën waardoor de huid juist te veel olie kan aanmaken. Het resultaat: ongewenste puistjes. Even belangrijk is hoe je je gezicht wast. Net als de algemene gezichtsverzorging geldt dat je het juiste product voor jouw huid moet kiezen. Let er op dat je een niet te agressieve facewash voor jouw huid kiest maar wel eentje die de juiste werkzame stoffen bevat. Salicylzuur bestrijdt bijvoorbeeld de bacterie die puistjes veroorzaakt. Alcohol kan bijvoorbeeld alleen de puistjes en ook de huid uitdrogen, dat is niet wenselijk.

6. Time eventueel epileren van je gezicht

Hars of epileer jij bijvoorbeeld je bovenlip of andere delen van jouw gezicht die onder je mondkapje vallen? Probeer dit dan te doen wanneer je weet dat je de aankomende 24 uur geen of bijna niet je mondkapje gaat dragen. Ga niet enthousiast aan de slag met je Tweezerman pincet als je weet dat je je mondkapje binnen een eetmaal voor langere tijd op moet doen. Je huid is geïrriteerd na een ontharing en dit kan voor puistjes zorgen.

Kort samengevat reinig je dus het beste je huid op de juiste manier en verzorg je je huid met de juiste producten. Met deze tips kom je zeker al een heel eind. Stay safe!