Tips goede nachtrust

Een goede nachtrust is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Niet alleen word je na een goede nachtrust wakker met meer energie, het helpt ook bijvoorbeeld bij het versterken van je immuunsysteem en de afbraak van het stresshormoon cortisol. Maar wat je als niet zo goed kunt slapen? Niet makkelijk in slaap valt of vaak of vroeg wakker wordt? Als dit voor een langere periode is, dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Komt dit maar af en toe voor en wil je de algemene kwaliteit van je slaap bevorderen? Dan geven we je graag vijf natuurlijke slaaptips om je nachtrust te bevorderen.

Tip 1. Let op wat je drinkt

Waarschijnlijk weet je het wel dat het niet handig is om vlak voor het slapen – of eigenlijk na het avondeten – nog koffie te drinken. De cafeïne in koffie kan ervoor zorgen dat je minder makkelijk in slaap valt. Maar wist je dat in veel theesoorten theïne zit en dat dit stofje hetzelfde effect kan hebben? Pas dus ook op met het drinken van thee ’s avonds laat. Daarnaast zijn er juist dingen die je wel kunt eten en drinken voor het slapen en die je nachtrust bevorderen. Experimenteer hiermee!

Tip 2. Beweeg met mate

Ga je graag na het avondeten nog even sporten? Zorg dan dat je dat niet te laat doet en als het laat is, dat je kiest voor een minder intensieve sport zoals bijvoorbeeld ontspanningsyoga. Door laat en intensief te sporten kan je lichaam namelijk nog vol adrenaline zitten als je naar bed gaat en dat zorgt ervoor dat je lastiger in slaap valt en/of onrustiger slaapt. Gematigd bewegen voordat je gaat slapen werkt echter juist wel slaap bevorderend. Ga daarom nog even een blokje om of laat de hond uit.

Tip 3. De juiste temperatuur

Om lekker te kunnen slapen is het belangrijk dat de omstandigheden in je slaapkamer optimaal zijn. Een onderdeel hiervan is de temperatuur. Als het te koud is in je slaapkamer, dan is er een kans dat je hierdoor wakker wordt. Is het juist te warm, dan ga je zweten en plakken. De optimale slaapkamer temperatuur voor volwassenen ligt rond de 17-18 graden. Natuurlijk is dit persoonlijk, daarom test wat jij het fijnste vindt!

Tip 4. Laat alcohol staan

Misschien een open deur, maar het is waarschijnlijk toch een lastige tip: drink ’s avonds geen alcohol. Vaak hen je het idee dat je na het drinken van een glaasje wijn of bier, makkelijker in slaap valt en dat het dus bijdraagt aan een goede slaap. Maar dat is (helaas) niet het geval. Ondanks dat het lijkt dat je na een glaasje beter in slaap valt, slaap je wel minder diep en onrustiger. Alcohol komt dus de algehele slaapkwaliteit niet ten goede.