Relatietips voor een goede relatie

Als je net verliefd bent, dan gaat alles vanzelf. Je vindt alles leuk aan je partner en jullie willen graag zo veel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen. Ben je echter al langer samen, dan kunnen er oneffenheden in de relatie ontstaan. Je gaat je bijvoorbeeld aan bepaalde dingen irriteren of jullie gesprekken lopen niet meer lekker. Misschien is het vuurtje wel een beetje gedoofd. In dit artikel geven we je drie eenvoudige relatietips om oneffenheden glad te strijken en het vuurtje weer aan te wakkeren.

Bewustwording

Het start allemaal met bewustwording. Waarom loopt de relatie niet meer zo lekker als in het begin. Vaak ben je geneigd om vooral te kijken wat de ander ‘verkeerd’ doet, maar kijk ook eens naar jezelf. Bewustwording is de belangrijkste stap in het oplossen van relatieprobelemen.

Maak echt tijd voor elkaar

Zeker als je samenwoont, breng je heel veel tijd met elkaar door. Tijdens Corona werd dit nog meer doordat veel mensen gingen thuiswerken. Maar veel samenzijn betekent niet dat je ook veel quality time met elkaar hebt. Laat eens even alle stoorzenders zoals de tv en je mobiele telefoon achterwege en ga echt met elkaar contact maken. Maak er een gezellige dag of avond van en zie al wat voor een positief effect dit kan hebben op de relatie.

Luister naar elkaar

Als je dan toch quality time met elkaar hebt, ga dan ook weer eens een echt goed gesprek aan. En een goed gesprek begint bij luisteren en actief vragen stellen. Wat speelt er op dit moment in het leven van je partner? En hoe voelt je partner zich daarbij? Is er iets waarmee jij kunt helpen om de situatie van je partner makkelijker te maken. Misschien vind je wel dat je partner de laatste tijd nogal kortaf is. Wat je eigenlijk niet weet is dat je partner het heel erg druk op het werk heeft door een collega met een burn-out en hierdoor gestrest is. Misschien kun je dan wel aanbieden om tijdelijk wat meer taken in huis over te nemen zodat je partner meer tijd voor zichzelf heeft om bijvoorbeeld even te sporten.

Komen jullie er nu toch niet uit? Overweeg dan om samen naar een erkende coach te gaan, bijvoorbeeld bij relatietherapie Hardenberg. Een relatiecoach heeft specifieke kennis en ervaring op dit gebied en kan als objectieve partij naar het verhaal van beide kanten luisteren.