mag je straks met negatieve coronatest naar pretpark

Als Nederlander heb je vast al wel gehoord van het project ‘Testen voor Toegang’. De Nederlandse overheid heeft besloten om dit project verder te zetten. Zo kan je al je een negatieve coronatest voorlegt naar een attractiepark of een sportcentrum gaan. Je moet daarvoor wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat kan je doen door een PCR test als je naar het buitenland wil reizen. Voor binnenlandse activiteiten kan je een sneltest nemen. Binnen vijftien minuten weet je dan of je corona hebt of niet. Test je negatief dan mag je de leuke activiteit meedoen.

Voorlopig enkel pilots!

Belangrijk om te weten is dat dit project voorlopig in een testfase zit. Zo kunnen enkele gelukkigen naar de Nederlandse voetbalbekerfinale. Maar er zijn ook nog enkele andere testevenementen. Voor activiteiten in Rotterdam kan je een coronatest Rotterdam laten doen. Er zijn verschillende centra die dit voor je aanbieden.

Nederland doet dit niet alleen!

Nederland is lang niet het enige land dat experimenteert om het gewone leven weer te doen starten en massaevents toe te laten. Het mooiste voorbeeld van een buitenlandse testcase is ongetwijfeld de Duitse stad Tübingen. Inwoners mogen daar tot en met 18 april naar het theater gaan of funshoppen als ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Daar is het dus momenteel echt even testen voordat je van een heerlijk glaasje wijn op een terrasje kunt kiezen. Voor zover wij weten zijn er in België nog geen testen gepland.

Wat is een sneltest precies?

Anders dan de PCR-methode die het betrouwbaarst is, worden er ook goede resultaten geboekt met de antigeentesten, ook wel de sneltesten genoemd. Uiteraard zijn die minder betrouwbaar. Als je positief test heb je namelijk zeker corona, maar als je negatief test is het helemaal niet zeker dat je helemaal geen corona hebt. Gelukkig hebben veel overheden deze antigeentesten wel goedgekeurd omdat zo sneller getest kan worden. Helemaal foutloos zal dit dus niet zijn, maar het zorgt er wel voor dat er makkelijker en snel getest kan worden. Dit zorgt ervoor dat het handelbaar wordt om steeds meer mensen te testen. De overheid is ervan overtuigd dat sneltesten een belangrijk onderdeel zullen worden van de heropstart van het normale leven.