hoe senioren langer thuis kunnen wonen

De gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen blijft stijgen. Bovendien willen veel mensen zo lang als mogelijk thuis wonen. Maar ouder worden betekent vaak ook minder goed zien en minder mobiel zijn. Hierdoor kan de woning in plaats van veilig en comfortabel heel gevaarlijk worden. Gelukkig zijn er verschillende dingen die de woning zo veilig mogelijk maken.

Plaats handgrepen

Vooral in de badkamer en in het toilet zijn handgrepen een handig hulpmiddel. Je vindt met deze handgrepen de nodige steun om te zitten of juist op te staan. Maar er zijn nog plaatsen waar een handgreep houvast kan bieden:

  • De voordeur, zeker als daar een drempel is.
  • Aan de bank of naast het bed, want dan kan je makkelijk opstaan.
  • Heb je trappen in huis? Zorg op zijn minst voor een stevige trapleuning langs de muur.

Overweeg de installatie van een traplift

Als je minder mobiel bent en graag in je huis met trap woont, is het verstandig om de installatie van een traplift te overwegen. We geven toe dat dit een aanzienlijke investering is, maar je kan hierdoor veel langer thuis wonen. Om de prijs te drukken, kun je ook kiezen voor een tweedehands traplift.

Gelukkig ondersteunt de overheid de aankoop van trapliften. Zo wordt het voor steeds meer mensen betaalbaarder om een traplift aan te kopen. Ontdek de verschillende trapliftvergoedingen. Zo kom je te weten of je recht hebt op een trapliftvergoeding.

Zorg dat je aangenaam kunt zitten en liggen

Het is belangrijk dat je een goede stoel, bank en bed hebt. Heel belangrijk daarbij is dat je niet te laag zit of ligt. Koop dus meubelen die je kunt aanpassen aan de gewenste zit- of lighoogte. Eventueel kan je overwegen om je bed te verhogen of zelfs een ziekenhuisbed te huren.

Enkele tips die je onmiddellijk kunt uitvoeren

  • Leg antislipmatjes. Zeker in de badkamer. Doe dit voor de wasbak, het toilet, en naast en in het bad of de douche.
  • Zorg dat je in elke ruimte een stoel hebt staan waarop je al zittend je taken kunt uitvoeren. Een klapstoel is géén goede oplossing. Die is immers niet zo stabiel.
  • Koop een telefoon met grote toetsen. Als er iets gebeurt, kan je heel snel je naasten informeren. Sommige telefoons hebben een noodtoets, waardoor je bij problemen makkelijk je contactpersonen waarschuwt.

Met deze tips houd je het veilig thuis. Zo kan je je droom waarmaken om lang thuis te wonen.