Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon, is de laatste jaren het gebruik van voedingssupplementen flink toegenomen. Voedingssupplementen zijn pilletjes, poeders of druppels die extra vitamine of mineralen of andere bioactieve stoffen bevatten om je gezondheid te ondersteunen. De bekendste varianten zijn de multivitaminen en de vitamine C. Er zijn echter heel veel voedingssupplementen die los of in combinatie met andere supplementen genomen kunnen worden. Wij zetten in dit artikel een drietal minder bekende supplementen op een rijtje.

Taurine

Wat is taurine? Taurine is een bioactieve stof die ook vaak als aminozuur gezien wordt. Het stofje komt van nature voor in je lichaam en je lichaam is ook in staat om het zelf aan te maken. Taurine zou een gunstig effect hebben op je spieren en dan met name op je hartspier. Ook zijn er onderzoeken naar het positieve effect van taurine op oogaandoeningen. Taurine is vooral te vinden aan eiwitrijk voedsel, denk hierbij aan vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en eieren. Daarnaast ken je taurine misschien van de energiedrankjes.

Maca

Maca is een knolachtige plant die voorkomt in Peru. Het wordt ook wel de wonderknol genoemd of de Peruaanse gember genoemd. Gele maca staat erom bekend dat het bijna alle essentiële aminozuren bevat en ook belangrijke vitamines zoals A, B1, B2, B3 en C. Bovendien is het rijk aan mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium en zink. Maca wordt vaak gebruikt voor een natuurlijke energiebooster. Bovendien zou het bij vrouwen kunnen helpen voor de balans bij hormonen, bijvoorbeeld bij hormonale disbalans of bij de overgang. Maca komt niet voor in je lichaam en je lichaam kan het ook niet zelf aanmaken. Je neemt het als capsules of voegt het als een poeder toe aan bijvoorbeeld je yoghurt.

Chlorella

Chlorella is nog een voedingssupplement welke misschien minder bekend is bij het grote publiek, maar wel een goede toevoeging aan je gezond leefpatroon kan zijn. Chlorella is een alg die groeit in zoetwater (dus niet in de zee). Het is een grote vitamine en mineralen bom met meer dan 20 verschillende vitamines en mineralen. Het wordt daarom ook tot de super foods gerekend. Chlorella kun je goed gebruiken ter ondersteuning van het ontgiften van je lichaam. Zo kan het je helpen om restjes zware metalen, chemicaliën en pesticiden uit je spijsverteringskanaal te halen. Je kunt chlorella slikken als pillen of als poeder dat je oplost in water of toevoegt aan bijvoorbeeld een smoothie.