denk op tijd na over je eigen uitvaart

Voor heel veel mensen is het een onderwerp dat ze liever vermijden, maar iedereen krijgt er toch op een gegeven moment mee te maken; je uitvaart. Door het onderwerp te vermijden, hoef jij nu niet stil te staan bij het laatste moment van je leven, wat nare gevoelens achterwege laat. Maar het nadeel hiervan is dat je straks je nabestaanden opzadelt met allemaal lastige beslissingen terwijl ze toch al in rouw zijn en je uitvaart misschien niet geheel naar jouw wens is. Daarom is het misschien toch raadzaam om een keer bij je uitvaart stil te staan en te bedenken hoe je deze het liefste wilt houden.

Welke nabestaanden regelen je uitvaart?

Waarschijnlijk een goed vertrekpunt voor het regelen van je uitvaart is om jezelf de vraag te stellen; als ik kom te overlijden, wie gaat dan mijn uitvaart regelen? Je hebt een aantal dierbaren om je heen, maar waarschijnlijk kan of wil niet iedereen tijdens zo een heftige periode ook bij het regelen betrokken zijn. Ga na wie van je dierbaren hier het meest geschikt voor is. Misschien kun je het zelfs al met hen bespreken. Het in de hand nemen van een uitvaartondernemer kan heel veel werk schelen. Ten eerste omdat het voor hen de werkzaamheden bekend terrein zijn, maar ook omdat zij emotioneel verder van de uitvaart af staan en dus objectiever en functioneler kunnen handelen.

Begrafenis of crematie

Misschien heb je over dit onderwerp al een hele duidelijke mening, dan hoef je dit alleen te delen met je naasten. Echter het kan ook zijn dat je het nog een lastige keuze vindt om te bepalen of je gecremeerd of begraven wilt worden. In dit geval, probeer dan wat meer informatie op te doen over dit onderwerp, praat erover met mensen en zet de voor- en nadelen op een rijtje. Niets is namelijk zo vervelend als je dierbaren op dit punt niet weten wat jouw laatste wens is.

De doodskist

Nog zo’n onderwerp waar je misschien liever niet over nadenkt; de doodskist kopen. Of je nu gecremeerd of begraven wilt worden, tijdens de afscheidsceremonie wordt er gebruik gemaakt van een doodskist. Vroeger was de keuze beperkt; de keuze was tussen enkele modellen en kleuren. Tegenwoordig heb je honderden verschillende opties. Goed dus om nu al na te denken wat er het beste bij jou past en wat jij het liefste zou willen!

Muziek

Een belangrijk onderdeel van een uitvaart is de muziek. Vaak worden er een aantal liedjes gekozen om de overledene te herdenken; liedjes die speciale gevoelens of herinneringen oproepen. Heb jij een lijflied? Of een lied dat jou aan bepaalde momenten in je leven herinnert? Schrijf deze dan op en deel ze met je naasten.

Ondanks dat dus veel mensen het liever vermijden om na te denken over hun eigen uitvaart, is dit wel goed om te doen. Je zult merken dat als je er eenmaal aan begint, het meevalt en het je zelfs een bepaalde rust kan geven.