gevolgen scheiden gezondheid

Een scheiding aanvragen is voor niemand leuk. Sommige scheidingen verlopen relatief soepel, maar vaak gaan ze gepaard met narigheid, waardoor de betrokken partijen maar wat blij zijn als het achter de rug is. Bij dit soort scheidingen kan het ook zo zijn dat je echt last krijgt van je gezondheid. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat gescheiden mensen 20 procent meer kans hebben op chronische ziektes. In dit artikel lees je waar een nare scheiding allemaal nog meer naar toe kan leiden op het gebied van jouw gezondheid.

Stress, stress en nog eens stress

Als er iets is wat veel stress oplevert is het wel een scheiding. Niet alleen hakt een scheiding echt in op je emoties, ook zijn er ontzettend veel praktische dingen die in een vaak korte tijd moeten worden geregeld. Dit alles bij elkaar kan leiden tot chronische stress. En deze stress gaat dan vaak weer gepaard met klachten als een hoge bloeddruk en een hoge hartslag.

Depressie

Nog een stapje verder dan stress: depressie. Mensen die zijn gescheiden en vervolgens geen nieuwe partner kunnen vinden zijn volgens onderzoek extra vatbaar voor depressies.

Moeite met slapen

Een scheiding leidt vaak ook tot slaapgebrek. Dit kan verschillende oorzaken hebben: ten eerste kan de vele stress waar je aan lijdt zorgen voor slaapgebrek. Ook kan het zijn dat je wakker ligt omdat je maar blijft piekeren. Of misschien kan je niet slapen doordat je gewend bent dat er iemand naast je ligt, wat nu niet meer zo is. Hoe dan ook, bevorderlijk voor je slaapritme is een scheiding vrijwel nooit.

Gewichtsproblemen

De stress die een scheiding veroorzaakt kan ook leiden tot problemen met je gewicht. Zo kan je spijsvertering er van op hol raken. Maar ook zorgt stress regelmatig voor vreetbuien en ben je gauwer geneigd om naar ongezond eten te grijpen.

Voorkom gezondheidsproblemen tijdens je scheiding

Hoe kun je zulke gezondheidsproblemen nou voorkomen? Het belangrijkste hiervoor is het verminderen van stress. Een scheidingsbemiddelaar kan je hierbij helpen. Deze zorgt ervoor dat de scheiding voor jou en je partner zo probleemloos mogelijk verloopt. Neem bijvoorbeeld eens contact op met Zorgzaam Scheiden. Dit platform voor scheidingsbemiddeling heeft door het hele land goede mediators zitten, van Zwolle tot Tilburg en van Arnhem tot Breda.

Ga sporten

Behalve erover te praten helpt het ook als je tijdens je scheiding veel gaat bewegen. Dit kan dagelijks een lange wandeling over de hei zijn, maar ook sporten is goed. Vooral sporten waarbij je meer aan fitheid werkt en waarbij je ook in de buitenlucht bent, hebben een positief effect op je gemoedstoestand. Pomp daarom de banden van je racefiets op, spring erop en ga een paar uur heerlijk je hoofd leegmaken!