Werknemers laten een maand hun auto staan

Werknemers laten een maand hun auto staan en gaan op de fiets of met het openbaar vervoer naar hun werk. Voor veel forenzen klinkt dit als een nachtmerrie, toch gaan ruim 1200 medewerkers van verschillende bedrijven die uitdaging aan. Zij doen mee aan het Low Car Diet dat maandag in Utrecht is afgetrapt. 

Het Low Car Diet is de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. “We moeten allemaal minder met de auto”, stelt Naard Hermans van De Reisbeweging. Volgens de initiatiefnemer zitten mensen vast in gewoontes en wordt vaak te makkelijk de auto gepakt. “Wij proberen daar een oplossing voor te vinden, in de vorm van een gedragscampagne.” 

De aanpak van het dagelijkse woon- werkverkeer per auto is volgens milieuorganisaties een effectieve manier om CO2-uitstoot te verminderen. Nederlanders maken samen zo’n 100 miljard autokilometers, de helft daarvan zijn mensen die naar hun werk rijden. 

CARPOOLEN

Fietsen, carpoolen en meer thuiswerken, zijn enkele alternatieven die het Low Car Diet deelnemers biedt. “Eerdere campagnes hebben laten zien dat deelnemers ruim 50 procent minder vaak de auto gebruiken”, vertelt Hermans. Ook op de lange termijn laten werknemers vaker hun auto staan. Zij maken blijvend 35 procent minder autokilometers. 

Het Low Car Diet duurt tot 14 juni. Het bedrijf waarvan de werknemers het vaakst hun auto laten staan, wint naast een eervolle vermelding ook een workshop over hoe het bedrijf nog verder kan verduurzamen.