Utrechts verkeerslicht helpt fietsers groen licht te halen

De eerste ‘Flo’ is gisteren in Utrecht in gebruik genomen. Dit is een zuil met led-scherm die fietsers persoonlijk advies geeft of ze sneller of op hetzelfde tempo moeten fietsen om het groene licht te halen.

Een haas betekent sneller fietsen, bij een duim fiets je de goede snelheid en een schildpad moet je attenderen op een langzamer tempo. Bij een koe gaat het groene licht halen niet meer lukken.

Flo is ontwikkeld door het Utrechtse innovatiebureau Springlab. Het doel is om fietsen leuker te maken door de grootste fietsfrustratie weg te halen. Dankzij Flo halen meer fietsers het groene licht, wat ook zorgt voor een betere doorstroom in het verkeer.flow!

Flo detecteert iedere fietser op ongeveer twintig meter afstand. Het is gekoppeld met de verkeersregelinstallatie (VRI) en weet zo wanneer en hoe lang het verkeerslicht op groen staat. De snelheid van de fietser wordt dan gemeten, waarna een persoonlijke advies wordt bepaald.

De eerste zuil is gisteren geopend door wethouder Verkeer en Mobiliteit, Lot van Hooijdonk, aan de Amsterdamsestraatweg richting de kruising met de Marnixlaan ter hoogte van het Julianapark.