Scooters slecht voor gezondheid fietsers: ‘Haal ze van het fietspad’

Brommers en scooters stoten zo veel ultrafijnstof uit, dat het ongezond is voor fietsers. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Gelderland-Midden. Om de lucht direct te verbeteren, moeten de scooters van het fietspad af en op de rijbanen gaan rijden.

De GGD deed op 19 locaties in Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en Harderwijk metingen op fietspaden. Uit die metingen blijkt dat bijna een kwart van de luchtvervuiling op de fietspaden afkomstig is van brom- en snorfietsen.

Flinke vervuiling

Ze veroorzaken pieken die tot twintig keer hoger zijn dan de concentratie fijnstof die daar al is. Het gaat dan niet alleen om de vervuilende tweetaktscooters, maar ook om de minder vervuilende viertaktscooters. Om de luchtkwaliteit op fietspaden te verbeteren, pleit de GGD ervoor om brommers en scooters te weren van het fietspad en milieuzones in te stellen voor scooters en brommers. “Een grotere afstand tussen scooters en fietsers, ook al is het enkele meters, is al gunstig voor de luchtkwaliteit op fietspaden”, stelt Moniek Zuurbier van de GGD.

Strengere eisen aan uitstoot

Ook de Fietsersbond, het Longfonds, Natuur en Milieu en Milieudefensie vinden dat de scooter zo snel mogelijk naar de rijbaan moet. Zij willen ook dat er strengere eisen worden gesteld aan de uitstoot van stoffen.