De schokkende feiten over fijnstof en ultrafijnstof

De uitzending van Zembla gister avond toonde schokkende feiten over de gevolgen van blootstelling aan fijnstof en ultrafijnstof op onze gezondheid. Ook werd duidelijk dat de Europese norm van 40 micorgram fijnstof per kubieke meter eigenlijk veel te soepel is. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt al jaren de grens op 20 microgram fijnstof per kubieke meter. Wetenschappers geven aan dat we zelfs onder de Europese norm risico lopen.

Ultrafijnstof is mogelijk nog een groter gevaar dan fijnstof en wordt ook wel de onzichtbare ziekmaker genoemd. De deeltjes zijn zo klein dat ze diep in het lichaam doordringen. Ze worden opgenomen in de bloedbaan en verspreiden zich door het hele lichaam. Vervolgens verblijven ze daar voor een lange tijd. Het lichaam kan de deeltjes niet goed opruimen waardoor de hoeveelheid ultrafijnstof steeds hoger wordt. De gevolgen: een chronische ontstekingsreactie, DNA schade aan het erfelijk materiaal (waardoor kanker kan ontstaan) en mogelijk alzheimer en dementie doordat de deeltjes ook in de hersenen terecht komen.

De luchtkwaliteit in Nederland wordt steeds beter. Toch zijn er genoeg plekken waar nog niet de Europese norm van 40 microgram fijnstof per kubieke meter wordt gehaald. Dat de maximum snelheid op veel snelwegen in Nederland verhoogd is naar 130 kilometer per uur is daarom opmerkelijk en zorgelijk. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zegt hier zelf over dat we inderdaad niet volledig worden beschermt maar de negatieve effecten van deze maatregel binnen de norm vallen. Dit baseert ze op berekeningen, wat slechts voorspellingen zijn. Zeker is het dus niet of de Europese norm rond de snelwegen niet wordt overschreden.

Kijk hier de uitzending van Zembla – Geen Vuiltje Aan De Lucht terug.

Bron: Zembla