Natuur en Milieufederatie Utrecht www.nmu.nl

Petitie.

GezondOpPad / Petitie

Teken nu voor schonere en gezondere lucht in Utrecht!

Met deze petitie vragen we de Utrechtse gemeenten maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit in de provincie en daarmee onze gezondheid te verbeteren. Daarnaast vragen we jou om zelf ook vaker ‘gezond op pad te gaan’ en voor kleinere afstanden de auto te laten staan.

Ik vraag aan de Utrechtse gemeenten;

  1. Luchtkwaliteitsplan: Meet dit jaar op tien plekken in de gemeente met de grootste verkeersdichtheid de luchtvervuiling. Maak de resultaten van de metingen, de uitstoot van (ultra)fijnstof en roet op deze plekken bekend aan de bewoners en stel een actieplan op voor verbetering van de luchtkwaliteit.
  2. Stimuleer de fiets: Creëer binnen twee jaar op drie plekken in de gemeente een fietssnelweg met verkeerslichten die afgesteld staan op de fietsers.
  3. Stimuleer elektrisch vervoer: Zorg ervoor dat binnen vijf jaar alle gemeentelijke (lease)auto’s en alle scooters elektrisch rijden. Deel deze auto’s buiten kantooruren met de bewoners via een deelinitiatief.
  4. Meer groene golven voor auto’s: Stel de komende drie jaar drie groene golven in op drukke (rand)wegen zodat verkeer door kan rijden (op een gematigd tempo). Dit voorkomt dat auto’s telkens moeten stoppen en optrekken bij ieder stoplicht.
  5. Stimuleer het Nieuwe Werken en het Nieuwe Rijden: Binnen een jaar is het Nieuwe Werken en Nieuwe Rijden volledig geïntroduceerd binnen de eigen organisatie. Binnen twee jaar heeft 10% van de ondernemers binnen uw gemeente dit voorbeeld gevolgd.

Ik ga zelf ook vaker GezondOpPad

  1. Voor kleine afstanden tot 5 kilometer pak ik zo veel mogelijk de fiets
  2. Voor langere afstanden reis ik vaker met het openbaar vervoer.
  3. Ik onderzoek of autodelen voor mij mogelijk is. Daarmee bespaar ik zo’n 200 euro per maand
  4. Ik ga aan de slag met het Nieuwe Rijden en bespaar daarmee tot 10% brandstof
  5. Indien mogelijk mijd ik de spits zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

We bieden de petitie schone lucht vanaf april 2015 aan diverse gemeenten met problemen op gebied van luchtvervuiling aan, onder andere  aan Utrecht, Veenendaal, Amersfoort, Nieuwegein.

Indien je ‘houd mij op de hoogte’ aanklikt gebruiken we je mailadres alleen maar om je op de hoogte te houden van de campagne met onze nieuwsbrief die ongeveer eens per maand verschijnt. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.

Ja, ik teken de petitie!

Ik teken voor gezondere lucht

Steun de campagne!

Teken ook voor gezondere lucht in Utrecht, beter voor onze gezondheid en dat van onze kinderen! Met deze petitie vragen we de Utrechtse gemeenten maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit en onze gezondheid te verbeteren! Teken de petitie nu én ga zelf ook vaker GezondOpPad.

[signature]

Laat je vrienden ook in actie komen:

   

De laatste ondertekenaars
1,034C BekkerGemeente De Ronde Venen
1,033Tijmen WismanAmstelveen
1,032Regina ZengerinkAmsterdam
1,031Chris Geerse3602PB
1,030Ivo MootenUtrecht

Back to Top