Negen op de tien mensen ademt slechte lucht in

Wereldwijd is de luchtkwaliteit slecht. Meer dan 90 procent van de wereldbevolking ademt lucht in die niet voldoet aan de normen en waarden van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Onderstaande kaart moet volgens de organisatie aanleiding zijn om de luchtvervuiling aan te pakken. 

xxlDe WHO heeft op 3000 locaties metingen verricht in verschillende gebieden, zowel stedelijke als groene gebieden. De kaart laat de blootstelling aan fijnstof per inwoner zien. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer en kleiner dan 2,5 micrometer. Volgens de metingen leeft 92 procent van de mensen op plekken waar die waarden worden overschreden.

 
Per jaar overlijden zo’n 3 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van luchtvervuiling. De WHO stelt dat 90 procent van de overlijdensgevallen voorkomt in landen met lage en middelinkomens. Twee op de drie gevallen komt voor in Zuid-Oost Azië en de westelijke landen rond de Stille Oceaan.

“Het aanpakken van de luchtvervuiling kan niet snel genoeg beginnen”, zegt een van de wetenschappers van de WHO. “Duurzaam vervoer in steden, goede afvalverwerking, toegang tot schone brandstoffen in alle huishoudens, maar ook milieuvriendelijke energie en het terugbrengen van de uitstoot door de industrie, zijn een mogelijke oplossingen voor het probleem.”

 
Bron: NOS