Meest vervuilde weg van Nederland is in Utrecht te vinden

Utrecht heeft het, de Graadt van Roggenweg, één van de meest vervuilde wegen in Nederland. Een drukke weg waar trams, bussen, auto’s en vrachtwagens hun weg over banen. Vaak staat het verkeer hier vast met deze ronkende auto’s en bussen.Regelmatig vinden de bewoners langs deze weg dan ook wekelijks een laagje roet op hun balkon.

 

Oplossingen

De gemeente Utrecht is op zoek naar oplossingen voor dit probleem aan de Graadt van Roggenweg. Er zijn plannen om delen van de weg te versmallen, de toegestane snelheid te verlagen en voor meer groen te zorgen langs de weg. Ook wordt er aandacht besteedt aan de drukte van het verkeer, of dit naar beneden kan of dat de bussen op elektrische energie zullen gaan rijden. Bewoners zelf zeggen ook dat ze het liefst zo snel mogelijk weer binnen zijn.

Luchtkwaliteit in de straat

Bewoners merken de negatieve gevolgen van de luchtkwaliteit in de straat. Sommige bewoners hangen hun beddengoed liever binnen dan buiten, anderen hebben last van een achteruitgaand reukvermogen. De Graadt van Roggenweg voldoet niet aan de Europese grenswaarden van 40,5 microgram stikstofdioxide per kubieke meter en is daarbij de enige onvoldoende plek in Utrecht.

Zoals in een eerder nieuwsbericht vermeldt plaatsen in februari actievoerders een speciaal bord in de straat dat mensen waarschuwden voor ongezonde lucht.

Dichte bebouwing

Joost Wesseling, van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het een combinatie van meerdere factoren dat de luchtvervuiling veroorzaakt. Naast de bussen die de grootste vervuilers zijn en het drukke verkeer speelt ook de dichte bebouwing een belangrijke rol. Op deze dichtbebouwde plekken is het lastiger om voor een goede toevoer van verse lucht te zorgen. Dit in combinatie met de andere factoren zorgt voor hoge concentraties stikstofdioxide en veel roet.

 

Bron: Algemeen Dagblad