Luchtvervuiling meest dodelijke vorm van vervuiling

Luchtvervuiling is nog erger dan bodem- en watervervuiling. Uit een rapport van de Wereldbank blijkt dat jaarlijks 5,5 miljoen mensen overlijden door verontreinigde lucht. De ziektes treffen vooral jonge kinderen en ouderen.

Magnetische deeltjes
Uit Brits onderzoek blijkt dat luchtvervuiling de hersenen magnetisch maken. In de lucht zweven kleine deeltjes, magnetiet genaamd, die zich nestelen in der hersenen. Magnetiet is giftig en stimuleert de productie van vrije radicalen, die in verband worden gebracht met hersenziektes zoals Alzheimer. De concentratie magnetiet in de lucht is vooral in grote steden hoog.

Rotterdam is meerookhoofdstad
Ook in Nederland is er sprake van luchtvervuiling. Door wetenschappers van GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit van Utrecht is er een wetenschappelijk model ontwikkeld waarmee de gezondheidseffecten van luchtvervuiling vergeleken kunnen worden met die van het meeroken van sigaretten. Op basis van dit model kan er berekend worden hoeveel sigaretten er worden meegerookt per inwoner per dag.
Rotterdam staat hier op nummer 1, waar men gemiddeld zo’n 7 sigaretten meerookt. Amsterdam en Utrecht staan op de vierde en vijfde plek, en de waddeneilanden staan als laatste met gemiddeld 3 sigaretten.

Ondanks dat meeroken minder voorkomt vanwege het rookverbod, wordt meeroken tegenwoordig vooral veroorzaakt door luchtvervuiling door auto’s, landbouw en kolencentrales.

Lees hier meer.