Luchtkwaliteit gemeten door bewoners van Utrecht

Vanaf 1 januari 2015 zijn de er nieuwe Europese normen vastgesteld voor de luchtkwaliteit. Lees hier meer over die Europese luchtkwaliteitsnormen. De verwachting is dat in Utrecht op veel plekken de normen worden overschreden. Daarom gaan bewoners samen met Milieudefensie in 2015 een jaar lang de luchtkwaliteit (de concentratie stikstofdioxide) meten. Dit gebeurt op plekken met veel verkeer waarvan verwacht wordt dat de norm overschreden wordt. Op de kaart hieronder staan de meetpunten. Zodra er meetresultaten zijn, worden die toegevoegd.

58 meetpunten

Op deze kaart staan alle meetpunten en de meetresultaten weergegeven. Vanaf maart zijn de eerste meetresultaten beschikbaar.

Met behulp van Palmesbuisjes wordt de maandelijkse concentratie stikstofdioxide (NO2) bepaald. Stikstofdioxide geeft een goede indicatie van de luchtvervuiling door verkeer. Bewonersgroepen verwisselen maandelijks de buisjes en sturen deze naar een onderzoeksbureau voor analyse. Er wordt in totaal een jaar lang gemeten om een zo betrouwbaar mogelijk gemiddelde te krijgen. Aan de hand van dit jaargemiddelde kunnen wij aantonen dat de Europese norm van 40μg/m³ overschreden wordt.

De rode meetpunten op de kaart geven aan dat het gemiddelde tot nu toe boven de Europese norm van 40μg/m³ ligt. De groene meetpunten hebben een gemiddelde onder deze norm.

Hoe kun jij meedoen?

Woon jij dichtbij een van de meetlocaties? Heb je interesse om actief te worden in een lokale groep? Ligt voor jou de uitdaging in het benaderen van lokale politici, kun jij omgaan met lokale pers of ben jij een ster in social media? Doe met ons mee!

Neem contact op met campaigners van Milieudefensie Anne en Jitske. Je bereikt ze per mail of bel naar de Servicelijn op 020 6262 620