Kinderen fietsen niet goed genoeg

Ouders brengen hun kinderen vaak naar school. Met de auto, bakfiets of achterop is hun kind minder vatbaar voor ongelukken maar als de kinderen ouder worden en wel zelf moeten fietsen gebeurt er juist vaker waar ouders zo bang voor zijn. 

Ouders willen hun kinderen graag zo lang mogelijk beschermen. Dit is logisch, maar niet verstandig, vindt de Fietsersbond. Als kinderen jong zijn kan je ze als ouder nog brengen, maar wanneer ze eenmaal naar de middelbare school gaan moeten ze wel alleen op de fiets. Het gevolg hiervan is dat jongeren steeds vaker ongelukken maken: ze botsen tegen paaltjes aan, haken hun stuur per ongeluk onder die van hun vriendin, knallen op een tegenligger of reageren minder alert op onverwachte verkeerssituaties. 

Kilometers 
Om fietsen goed onder de knie te krijgen moeten kinderen genoeg kilometers maken. Het is dus niet zo dat je in de zomervakantie tussen groep acht en de eerste klas even kan leren fietsen. Je hebt nog geen ervaring na zes weken, dit kost tijd. Juist daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen vanaf jongs af aan zelf naar school laten fietsen, betogen critici. ‘Sommige kinderen zeggen dat ze kunnen fietsen, maar redden alleen een rondje op het plein,’ aldus Angela van der Kloof van Mobycon, advies- en onderzoeksbureau op het gebied van verkeer, vervoer en mobiliteit. 

Sterker, in Rotterdam-Zuid durven niet alle scholen meer uitstapjes te maken op de fiets, omdat sommige leerlingen helemaal niet kunnen fietsen. De fiets zit vooral bij allochtone gezinnen niet altijd in het systeem.

Bron: AD