Kans op schone stadsdistributie moet NU toegepast

ABN Amro zegt dat de transport- en logistieke sector nu hun kansen moeten grijpen om voor schone stadsdistributie te sorteren. Door de verstedelijking en economische groei van de steden zet dat de schone stadsdistributie op scherp.

De verstedelijking van Nederland groeit steeds sneller door de sterke economische groei, hierbij krijgen de steden steeds meer inwoners. Dit creëert de dreiging dat de grote steden in een extra snel tempo verstopt raken. Doordat de stad groeit, groeit ook de vraag naar bevoorrading voor retail- en horecabedrijven, en dus de transportbewegingen in de binnensteden.

Het is van de logistieke sector vereist dat er een transitie naar een schone stadsdistributie op gang komt, dit om de steden leefbaar te houden. Door het creëren van zogenaamde ‘hubs’ aan de rand van de stad, kunnen goederen worden verzameld en met elektrische voertuigen de binnenstad in worden gevoerd. Een ander voorbeeld zijn bouwprojecten, met hierbij één centraal verzamelpunt waaruit de logistieke operaties worden uitgevoerd. Dit zal resulteren in een hogere efficiency, snellere oplevering en lagere CO2-uitstoot.

Deze oplossingen kunnen alleen behaald worden als de keten en lokale overheden zich bundelen. Dan kan de logistieke sector stappen zetten om deze transformatie daadwerkelijk te realiseren.

 

Bron: TTM