‘Elektrisch rijden groeit te langzaam in Nederland’

Elektrisch rijden wekt interesse bij veel Nederlanders, maar de opmars ervan gaat te langzaam, gezien de kabinetswens om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen in Nederland. Dat blijkt uit de eerste Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB.

Op dit moment is 0,2 procent van het totaal aantal personenauto’s in Nederland elektrisch. Hoewel 38 procent van de ondervraagden in de ANWB-steekproef geïnteresseerd zegt te zijn in elektrisch rijden, overweegt slechts een op de zeven Nederlanders de komende jaren daadwerkelijk een elektrische auto aan te schaffen.

Beeldvorming

“We kunnen wel roepen dat er in 2030 alleen maar elektrische auto’s verkocht mogen worden, maar dat is al over twaalf jaar”, zegt ANWB-topman Van Bruggen tegen NOS Radio 1 Journaal. Hoewel elektrische auto’s steeds beter worden, zien veel mensen dat nog niet. In de ogen van consumenten zijn elektrische auto’s te duur in aanschaf, ook vinden ze dat ze er te weinig kilometers mee kunnen rijden, zo blijkt uit de enquête.

Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu en voordelig in gebruik, zien consumenten als goede aanleiding om over te stappen op elektrisch. Maar volgens de monitor wacht de consument liever met het aanschaffen van een elektrische auto tot elektrisch rijden meer gangbaar is.

De ANWB gaat de Monitor Elektrisch Rijden vanaf nu ieder jaar uitvoeren, “in de hoop dat de interesse toeneemt”.

Bron: NOS