Elektrische deelauto in Amersfoort

In de Amersfoortse wijk Soesterkwartier zijn bewoners met ondersteuning van de NMU al een tijdje bezig met het delen van elkaars auto’s en fietsen. Sinds oktober is er ook een elektrische deelauto beschikbaar. Op vrijdagmiddag 31 oktober werd op een feestelijke manier in het bijzijn van bewoners en wethouder Buijtelaar de auto officieel in gebruik genomen.

Soesterkwartier is ver als het gaat om milieubewustzijn. Dit is te danken aan enkele fanatieke bewoners, vanuit de Vereniging Duurzaam Soesterkwartier. De NMU ondersteunt, samen met de gemeente Amersfoort, deze vereniging met het project Buurtmobiliteit. In dit project onder de naam ‘Mobiel Soesterkwartier’ delen bewoners uit de buurt elkaars auto’s en fietsen. Zo kunnen meer mensen zich verplaatsen met het gewenste vervoersmiddel, met minder kosten, minder milieuvervuiling en minder ruimtebeslag.
De groep van Mobiel Soesterkwartier bestaat inmiddels uit zo’n 25 bewoners, zowel huurders als verhuurders. En sinds oktober is er dus ook een elektrische deelauto beschikbaar in de wijk.

De start van het initiatief

Tijdens de officiële lancering van de auto op vrijdagmiddag 31 oktober, legt Yvonne Feuerhahn van Duurzaam Soesterkwartier uit waar het initiatief vandaan komt: “We zijn al langere tijd bezig met het delen van auto’s in de buurt, maar nu kunnen we daarnaast ook gebruik maken van een auto die zelf geen CO2 produceert. Dat is een nog veel milieuvriendelijkere optie en elektrisch rijden is ook nog eens hartstikke leuk!”

De elektrische deelauto wordt mede mogelijk gemaakt door Multilease en wordt aangeboden via het autodeel-platform MyWheels. Eric-Jan van Ditzhuijzen van Multilease legt de bewoners het een en ander uit over de auto: “De auto is volledig elektrisch en kan ongeveer 140 kilometer rijden als hij helemaal is opgeladen. Tijdens het uitrollen en remmen wekt de auto zelfs energie op. En dat zie je gelijk in de meter op je dashboard!”

Een dag elektrisch rijden cadeau

Onder de aanwezigen werd een dag gratis rijden in deze auto verloot. Wethouder Buijtelaar had de eer om twee bewoners van Soesterkwartier hier ontzettend blij mee te maken. De gemeente Amersfoort juicht dit soort initiatieven van harte toe, omdat autodelen op termijn wijken in de stad leefbaarder maakt.

Tot slot mocht de wethouder zelf ook even een rondje rijden. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een stukje verderop even langs te gaan bij de Duurzaamheidsdagen in de Wagenwerkplaats.