Concreet gevolg van luchtvervuiling: hart- en vaatziekten

Wanneer je in een regio woont waar de concentraties fijn stof en uitlaatgassen in de lucht hoog zijn, heb je meer kans op aderverkalking in de hartslagader. Dit blijkt uit langdurig Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Washington.

Dat luchtvervuiling invloed heeft op onze gezondheid was al bekend. Maar hoe luchtvervuiling concreet tot hart- en vaatziekten kan leiden was nog onduidelijk. Tot nu: het onderzoek geeft aan dat hoge concentraties uitlaatgassen en fijn stof aderverkalking doet versnellen, wat een hartaanval als gevolg kan hebben.

Het onderzoek duurde tien jaar en de onderzoekers deden duizenden luchtmetingen. Ze bestudeerden de effecten van de concentraties uitlaatgassen en fijn stof bij 6.795 Amerikanen van 45 tot 84 jaar uit verschillende stedelijke regio’s. Hiervoor moesten de deelnemers herhaaldelijk CT-scans ondergaan om de hoeveelheid kalkafzettingen in hun hartslagaders te kunnen bepalen en nadien te kunnen vergelijken.

Uit hun analyse blijkt dat de ontwikkeling van kalkafzettingen in de aders met maar liefst 20 procent versneld was bij de mensen die in de meer vervuilde regio’s woonden.

Lees het hele artikel hier.

Bron: De Morgen