Nederland op nummer 36 van de milieuranglijst

Nederland staat op nummer 36 van de milieuranglijst, een samengestelde lijst door twee Amerikaanse universiteiten. Voor een West-Europees land is dit erg slecht. De oorzaken zijn vooral de gebrekkige ecologische diversiteit en luchtvervuiling. 

In het onderzoek is gekeken naar twee categorieën: de gevolgen van het milieubeleid voor gezondheid en de vitaliteit van het ecosysteem. Aan deze categorieën werden punten gegeven. Hoe hoger de score van de punten, des te beter het milieu en dus de rang op de milieuranglijst. Nederland scoorde 82 punten. Finland is het milieuvriendelijkste land van de wereld met 90 punten.

Toch is er ook goed nieuws voor Nederland. In vergelijking met tien jaar geleden scoort Nederland 8% hoger. Bovenaan de lijst zal Nederland nooit komen: daarvoor is het hier te dichtbevolkt.

3,5 miljard mensen leven in gebieden met een ongezonde luchtkwaliteit. De kans op hart- en longziekten, zoals longkanker of een beroerte is in deze gebieden aanzienlijk hoger. En ja, ook wij Nederlanders behoren tot die 3,5 miljard mensen. 

 

Lees het hele artikel hier.

Bron: Scientas